Anyag előkészítő állványok

Anyag előkészítő állványok

 
Az anyag előkészítő állványok vagy carton flow dinamikus doboztároló állványok termelő illetve gyártó üzemekben a gyártáshoz szükséges alkatrészek, segédanyagok időleges tárolására és továbbítására szolgálnak és alkalmazhatóak . A gyártásban az összeszerelő egységek alapeleme az anyag előkészítő állvány vagy carton flow dinamikus doboztároló állvány. A manapság népszerű hatékonyságnövelés, lean menedzsment segítő eszköze lehet a gyártás és összeszerelés során az anyag előkészítő állvány vagy carton flow dinamikus doboztároló állvány, melyet a gyártásközi tárolásban is népszerűen alkalmaznak. A Kaizen elv - mely a folyamatos jobbítást, fejlesztést tűzte ki céljául - is számtalan esetben alkalmazza a gyártásközi tároláshoz az anyag előkészítő állványokat vagy carton flow dinamikus doboztároló állványokat. Az anyag előkészítő állványok alapjában véve görgős átfutó állványok, melyek része a görgős átfutó állvány és a hozzá tartozó és csatlakozó görgőspálya rendszer. Az anyag előkészítő vagy carton flow állványok - tekintettel a görgőspálya alkotóelemének –a dinamikus állványrendszerek közé tartoznak. Az anyag előkészítő állványok vagy carton flow állvány dinamikus doboztároló rendszer, mely vagy fixen a padozatra telepített vagy fékezhető ipari kerekekkel szerelt, gördíthető kialakításban kerül szállításra. A dinamikus doboztároló, carton flow rendszer használatakor a betárolás és a kitárolás két különböző munkafolyosóban vagy közlekedési folyosóban történik. Az egyik munkafolyosóban a beadó oldal, a másik munkafolyosóban a kitároló oldal található meg. A dinamikus doboztároló, carton flow rendszerbe jellemzően karton dobozokat, műanyag ládákat, fém ládákat (ezekben a ládákban található kis méretű és súlyú alkatrészeket) tárolnak be, jellemzően gyártás kiszolgálási céllal, de alkalmazzák a dinamikus doboztároló, carton flow rendszereket a kereskedelemben is. A dinamikus doboztároló, carton flow rendszerek alkalmazása kimondottan hasznos azon helyzetekben, amikor a betárolt árucikkeket vagy alkatrészeket gyakran mozgatják és a kiszolgáló személyzet számára folyamatos, a FIFO elvnek megfelelő közvetlen hozzáférést kell minél gyorsabban biztosítani. A dinamikus doboztároló, carton flow rendszerek a betárolási oldalról utántölthetőek, ezzel is biztosítva a folyamatos alkatrész vagy alapanyag újrapótlását a gyártás vagy összeszerelés számára.
 
Anyag előkészítő állvány
 
A dinamikus doboztároló, carton flow rendszerek alkalmazásával költséghatékony tárolási, raktározási megoldást is kínálunk egyszerre az ügyfeleink számára, mivel az általánosan alkalmazott raktártechnológiai tárolási megoldásokkal ellentétben a betárolt dobozok, műanyag vagy fém ládák jóval tömörebben, sűrűbben tárolhatók, csökken a tároló állványrendszer és a kigyűjtési pont közötti áru mozgatási távolság ezáltal lerövidül a hozzá tartozó, kapcsolódó anyagmozgatási idő is. A dinamikus doboztároló, carton flow állványok könnyű állíthatósága és kialakítása a kezelő személyzet részére gyors és hatékony munkavégzést biztosít.
 
Anyag előkészítő állványA dinamikus doboztároló, carton flow rendszereket nem kizárólag önállóan telepíthetjük, hanem akár raklapos állványrendszer alsóbb szintjeit is elláthatjuk ezen funkciókkal, így ötvözve a dobozos, műanyag vagy fém ládás és a raklapos tárolási módokat. Ebben az esetben a kézi kiszolgálás okán a raklapos állványrendszerbe integrált dinamikus doboztároló, carton flow rendszerek a raklapos állványrendszer alsóbb szintjeibe kerülnek telepítésre.
 
A dinamikus doboztároló, carton flow rendszerek polcszintjeiben található görgős pályák az ügyfél tárolási igényekhez messzemenőkig variálhatóak. Amennyiben a dinamikus doboztároló, carton flow rendszerekben tárolandó karton dobozok, műanyag dobozok, fém dobozok méretei eltérőek, úgy akár egy polcszinten másfajta csatorna szélességek is kialakíthatóak a különböző méretű tárolandó dobozméretekhez igazodva. Természetesen egy csatornába csak azonos dimenziójú dobozok tárolhatóak be, de több különböző méretű csatorna alakítható ki egy polcszinten belül. A görgőpálya elválasztó elemei könnyen és gyorsan variálhatóak ezzel is alátámasztva a dinamikus doboztároló, carton flow rendszerek felhasználóbarát kialakítását. Amennyiben változás lép fel a betárolandó doboz méretekben, úgy a dinamikus doboztároló, carton flow rendszer gyorsan átalakítható, átszerelhető. A dinamikus doboztároló, carton flow rendszereket alkotó görgőpályák kiválasztása során figyelemmel kell lenni a betárolandó karton dobozok, műanyag dobozok, fém dobozok tömegére, súlyára. Nem szabad alultervezni a dinamikus doboztároló, carton flow rendszereket alkotó görgőpályák teherbírását, inkább törekedni kell a hosszú távú felhasználhatóságra és az esetleges termékváltozásból eredő súlynövekményekre, így javasolt az éppen igényelt terhelési értékek minimális felültervezése. A görgős pályák szélessége általában 11,5 mm-es lépcsőkben állíthatóak, így ennek megfelelően kell megtervezni az adott tárolási feladat kiszolgálására szolgáló csatornák kiosztását. A dinamikus doboztároló, carton flow rendszerekben a görgős pályák bevezető sínekkel kerülnek szállításra. A bevezető sínek alkalmazásával a karton, műanyag vagy fém dobozok betárolásakor a betárolási művelet egyszerűsödik, könnyebb és gyorsabb. A dinamikus doboztároló, carton flow rendszereket alkotó görgős pályák horganyzott acélprofilokból kerülnek legyártásra. A dinamikus doboztároló, carton flow rendszereket alkotó görgős pályák görgői műanyagból (jellemzően polietilénből) kerülnek előállításra. A dinamikus doboztároló, carton flow rendszereket alkotó görgős pályák görgői műanyag vagy acéltengellyel is rendelhetőek, figyelembe véve a görgőpályák teherbírását és igénybevételét. Javasolt a nagyobb terheléssel vagy igénybevétellel rendelkező görgőpályákat acél tengellyel szerelt görgőkkel rendelni, ezzel is biztosítva a zökkenőmentes használatot és a hosszabb élettartamot. A dinamikus doboztároló, carton flow rendszereket alkotó görgős pályák görgői külön is cserélhetőek, meghibásodás esetén nem szükséges a teljes görgőpálya cseréje, elég a meghibásodott alkatrészt, görgőt kicserélni. Amennyiben a tárolandó dobozok, ládák mérete változik (például új alkatrészekből egy más termék kerül összeszerelésre, változik a gyártandó termék) a dinamikus doboztároló, carton flow rendszer könnyen variálható alkotó elemei, alkatrészei gyorsan és egyszerűen átszerelhetőek, cserélhetőek, módosíthatóak.
 
A dinamikus doboztároló, carton flow rendszer főbb jellemzői összefoglalva az alábbiak:
 
  • Rugalmasan bővíthetőek, átszerelhetőek, módosíthatóak
  • Azonnali hozzáférés minden árucikkhez
  • Szerelése egyszerű, könnyű
  • Manuális/automata raktárrendszerekhez is szállítható
  • Tetszőlegesen variálhatóak
  • A raktározás több szinten történhet. Az alsóbb kézi kiszolgálású szintek felett raklapos tárolással, a kézi kiszolgálású szinteken dobozos vagy kartonos tárolással illetve acél vagy fa polcfelületeken