Salgó csavaros polcrendszer

Salgó csavaros polcrendszer

Salgó csavaros polcrendszer

Magyarország egyik közismert és széles körben alkalmazott polcos állványrendszere: a Salgó. Jogosan merül fel a kérdés: miért? Amennyiben rövid választ kívánunk adni: azért, mert a Salgó polcrendszer az egyik legrégebbi, kereskedelmi forgalomban kapható csavarkötésű lemezpolcos tárolórendszer országunkban.

Hiánypótló megoldásként a Dexion cégtől az 1960-as évek derekán vásárolta meg hazánk a Salgó néven ismerté vált csavarkötéses lemezpolcos tárolórendszer családnak a gyártási jogait és technológiáját. A hosszú évekig Dexion-Salgó illetve Salgó-Dexion márkanév alatt is forgalmazott csavaros polcrendszer alkatrészeinek és tartozékainak gyártása Salgótarjánban kezdődött el, ezért is lett a termékcsoport elnevezése: Salgó polcrendszer.

A Salgó típusú csavarkötéses lemezpolcos tároló állványrendszer a gyártása kezdete óta – közel 50 éve – az egyik meghatározó csavaros polcrendszer típus és gyártmány a logisztikai eszközök magyarországi piacán. Ehhez a sikerhez nyilvánvalóan nem elégséges a Salgó termékcsalád országos ismertsége. A Salgó Dexion csavarkötéses állványrendszer hosszú életciklusának titka abban rejlik, hogy jól tudott alkalmazkodni azokhoz a tárolási igényekhez amelyek megfogalmazódtak vagy felmerültek az ipari és intézményi felhasználók vagy akár a háztartások körében. Legyen szó ipari, üzemi, műhely vagy raktári környezetről, hűtőraktárról, irattárról, könyvtárról vagy egyszerűen a családi kamráról, pincéről, padlásról, tároló helyiségről, garázsról a Salgó polcokat mindenhol megtalálhatjuk.

 
Salgó csavaros polcrendszer

A speciális szerszámok és eszközök nélkül is – akár két villáskulcs segítségével - könnyen összeszerelhető Salgó polcos tároló állványegységek, állványmezők szinte bármilyen egyedi polcos tárolási igényre megoldást tudnak jelenteni.

A Salgó termékcsalád széles méretválasztékban, háromféle felületkezeléssel és kiegészítő termékek széles választékával tudja a felmerült tárolási célokat, illetve szükségleteket megoldani. Kiemelnénk, hogy a Salgó típusú csavarkötéses lemezpolcos tároló rendszer alkatrészei a gyártás időpontjától függetlenül kompatibilisek egymással, ez azt jelenti, hogy akár egy a 80-as években gyártott alkatrészt is felhasználhatunk egy napjainkban vásárolt polcegység kiegészítésére vagy összeszerelésére. Ebből következik, hogy a Salgó polcos tárolórendszerek jól tartják az értéküket, szemben azokkal az import polc rendszerekkel amelyek alkatrész és tartozék utánpótlása az esetek többségében bizonytalan vagy egyáltalán nem megoldott, különösen évtizedekre visszamenőleg. A Salgó típusú állványrendszerek másik nagy előnye az import polcos állványrendszerekkel szemben a gyors szállítási határidő.

Cégünk az esetek többségében – mennyiségtől és kiviteltől függően - szinte azonnal vagy pár munkanapon belül ki tudja szolgálni Salgó polcokkal, illetve alkatrészekkel, részegységekkel, kiegészítőkkel a vásárlóit. 

A Salgó típusú polcos állványrendszer termékcsalád fontosabb részegységei, alkatrészei:

Salgó állványprofilok más néven állványoszlopok, állványlábak: 1981 mm-től egészen 3962 mm hosszúságig készülnek a gyártóműben, többféle anyagvastagságban és felületkezeléssel. A fém Salgó profilok esetében leggyakrabban alkalmazott horganyzott felületkezelésű kialakítás mellett sötétszürke (RAL 7031) és világosszürke (RAL 7035) felületkezeléssel is kaphatóak, illetve rendelhetőek az állványoszlopok. Egyedi igény és rendelés szerint – egyes mérettartományokban – a Salgó oszlopok tűzihorganyzott – korrózióálló – kivitelben is megvásárolhatóak.

A keskenyebb kivitelű normál teherbírású fém salgó polcok (legfeljebb 457 mm polcmélységig) esetében a gyártó a P140 jelzésű, 1,8 mm-es anyagvastagságú Salgó típusú állványoszlop alkalmazását javasolja, míg nagy teherbírású, vagy 457 mm-nél mélyebb Salgó polcok beépítésekor a gyártó az erősebb P160 jelzésű, 2 mm-es anyagvastagságú, Salgó típusú profil alkalmazását írja elő.

Salgó polcegységek, polcok, tálcák: a Salgó polc egységek kétféleméretosztályban kaphatóak. A colos méretosztályban találjuk meg az angolszász méretszabvány (col) szerint kialakított polc elemeket (pl.: 457 x 915 mm-es polc) míg a metrikus méretosztályban tartoznak az hazánkban is megszokott méretezésű polc egységek (pl.: 300 x 1000 mm-es polc).

A csavarkötéses Salgó polc elemek két méretosztályban és többféle mélységű és hosszúságú polcméretben érhetőek el. A teljesség igénye nélkül a colos mértékegységű polcmélységek: 229, 305, 381, 457, 610, 762, 915 mm-esek lehetnek, míg az elérhető polc hosszúság ebben a kategóriában 610, 762, 915, 991 vagy 1219 mm. A metrikus mértékegységű polcmélységek: 300, 400, 500, 600, 700, 800 mm, a metrikus polc hosszúságok 800, 1000, 1200 mm-esek lehetnek.

A Salgó állványrendszer polc elemei jellemzően horganyzott kivitelben a legkeresettebbek, de természetesen a polc elemek is megvásárolhatóak sötétszürke (RAL 7031) (jellemzően a colos méretosztályú polcok) és világosszürke (RAL 7035) (jellemzően a metrikus méretosztályú polcok) felületkezeléssel is.

Fontos megjegyezni, hogy a Salgó Dexion polcok többsége elérhető normál illetve nagy teherbírású változatban is. Az általános felhasználási körülmények között – jellemzően privát felhasználás – esetén többnyire elegendő a normál teherbírású Salgó polc egységek használata hiszen ebben az esetben is többnyire 100 kg / polc terhelhetőség érhető el (a polc felületén egyenletesen megoszló terhelés esetén). Ipari, üzemi vagy műhely környezetben, ahol fennáll annak valószínűsége, hogy nagyobb terhelést kap a Salgó polcrendszer javasoljuk a nagy teherbírású csavarkötéses polcos állványegységek használatát. A nagy teherbírású Dexion-Salgó típusú polcegységek használatával akár 200 kg / polc terhelhetőség is elérhető (a polc felületén egyenletesen megoszló terhelés esetén).

A fentiekből is látható, hogy a csavarkötéses Salgó állványrendszer széles méret- és kivitel választékából szinte minden polcos tárolási igényre lehet megoldást találni.

Salgó típusú állványok kiegészítő szerelési alkatrészei és tartozékai: a profilokon és polcelemeken kívül a Salgó polcrendszer családhoz tartoznak a saroklemezek, talplemezek és a rögzítő elemek (M8x14 vagy M8x16 és a M8x25) csavarok is. Ezek felhasználásával lehet elérni, hogy a telepítést követően a Salgó polcos állványrendszer egységei (állványmezők vagy állványtagok) stabilan és biztonságosan megálljanak a helyükön.

A polcosztók, a kidőlésgátlók, a borítólemezek és a pántok használatával a felhasználói élmény és hatékonyság, valamint a munkabiztonság tovább is fokozható.

A csavaros Salgó polcok kiegészítő szerelési alkatrészei és tartozékai a polcrendszer többi eleméhez hasonlóan jellemzően horganyzott felületkezeléssel kerülnek telepítésre, de természetesen ezek a tartozékok és kiegészítők is megvásárolhatóak festett felületkezeléssel is. A csavarok a saroklemezek és talplemezek – rendelés esetén - korrózióálló kivitelben is kaphatóak.

Vásárlás és rendelés előtt: érdemes meghatározni, hogy a leendő Salgó polcos állványon   mekkora tömegű és méretű termékeket, árut, alapanyagok, félkész terméket, iratot, dobozt stb. kívánnak tárolni, elhelyezni. Fontos eldönteni, hogy a csavaros Salgó polcrendszer milyen felületkezeléssel kerüljön kialakításra. Az esetek többségében a horganyzott felületkezelés megoldást jelent, de speciális esetekben pl.: élelmiszeripari, vendéglátóipari, vegyipari, elektronikai alkalmazási területeken előírás lehet a festett vagy korrózióálló kivitel. Érdemes felmérni a leendő tárolóhelyiségben, vagy raktárban rendelkezésre álló szabad alapterületet és szabad belmagasságot magasságot figyelembe véve a biztonságos közlekedő vagy kiszolgáló út méretét, és a mennyezeten futó csővezetékek, kábeltálcák, világítótestek méretét és belógását is. Munkabiztonsági okokból a Salgó polcos állványrendszerek rendszerek egymáshoz vagy a falhoz történő kirögzítése is szükséges lehet. A gyártói szerelési utasításokat minden esetben be kell tartani!

Salgó csavaros polcrendszer
 

Munkatársai készséggel állnak rendelkezésre a Salgó típusú csavarkötéses lemezpolcos állványrendszerrel kapcsolatban is, a tervezéstől a kivitelezésig. Cégünk igény szerint, gyors határidővel vállalja a Salgó polcrendszerek helyszínre szállítását, illetve szakszerű összeépítését is, garanciával.