Szállítópályák

Szállítópályák

Szállítópályák

A szállítópálya az automatizált anyagomozgatás területén leginkább alkalmazott eszköz. Számos kialakításban elérhető: függően a felhasználási módjától, területtől, a szállítandó anyagoktól, csomagoktól, dobozoktól.  Többnyire fixen telepített kialakításban használják: direkt két pont közti, vagy akár több pont közti hálózatszerű  kivitelben. A szállítópálya rendszerek létrehozását mindig nagyon alapos és precíz logisztikai tervezés előzi meg. A szállítópálya rendszertervezésnél számos egyéb tényező mellett szükséges figyelembe venni a meglévő raktárcsarnok vagy gyártóépület paramétereit, az esetleg bővítési terveket, de mindenekelőtt a célfeladatot, amire a szállítópálya rendszer létrejön.
 
 
 
 
A szállítópályák főbb típusai, részei:
 
Görgőspályák (raklapos szállítópálya, kiscsomagos szállítópálya)
 
A leginkább elterjedt vízszintes anyagmozgató rendszer. Általában két oldalfallal ellátott, szállítópálya görgőkkel létrehozott egységeket jelent.
 
Működőséi elv alapján két típust különböztetünk meg:
 
Hajtott görgős szállítópálya
Hajtásmentes szállítópálya, szabadonfutó görgős szállítópálya
 
A hajtott pályák hajtási megoldása hosszasan kifejthető téma, azonban fontos leszögezni, hogy az adott probléma határozza meg. Általában két fő csoportra bontható:
 
Torlaszolt szállítópálya
Torlaszolásmentes szállítópálya, frikciós görgős vagy vezérelt motorosgörgős
 
A torlaszolt görgőspályák hajtása többnyire közvetlen hajtás, emiatt a rendszer elágazásainál torlódások keletkezhetnek. Ezeket, amennyiben bontani szükséges, leválogató rendszerekkel meg lehet szüntetni vagy fel lehet oldani. A torlaszolásmentes pályák létrehozása sokféleképpen módon elérhető.
 
A frikciós görgők a Zenit Kft. termékpalettájában kiemelkedő minőségű megoldásként érhetőek el. Ezekkel a görgőkkel a megfelelő hajtásmegoldás létrehozása mellett stabil és megbízható rendszer hozható létre. A frikciós görgők mellett motoros görgős megoldásokkal is rendelkezik a cégünk, melyet összetetten szabályozható motorosgörgő vezérlőegységekkel tudunk kialakítani.
 
Hevederes szállítószalagok
 
A hevederes szállítószalagok nagyon sokrétű felhasználású, általában folyamatos üzemű, ebből fakadóan pedig szakaszos működési elvű anyagmozgatók. A folyamatos üzemük az energiagazdálkodás miatt jellemző, hosszabb pályaszakaszok esetén. A rövidebb célfeladatokra alkalmazott hevederes pályák szakaszos üzeműek is lehetnek. A szakaszos működési elvük a hevederekre időbeli eltéréssel felhelyezett anyagok miatt jön létre.
 
Alkalmazásuk a kedvező bekerülési áruk, az eltérő szintek közötti stabil anyagmozgatás, a különböző méretű és formájú csomagok miatt viszonylag gyakori. A logisztikai rendszerekben igen sűrűn előforduló megoldás.
 
Műanyaghevederes szállítószalagok
 
A műanyag hevederes megoldás a logisztikai rendszerek szállítószalagok újkori formája. Legtöbbször a palackozástechnika területén fordul elő, de minden olyan hevederes pályánál, ahol a strapabíró kivitel alapkövetelmény, a tervezés során számolni kell ezzel a megoldással.
 
Függő konvejorok
 
A kötöttpályás anyagmozgatás gyakori megoldása a függő konvejor Korábban leginkább a gyártásban volt elterjedt, de mára a logisztika területén is használt megoldás. Elsősorban legnagyobb előnyük, a helykihasználás miatt. A területek járószintjét szinte egyáltalán nem terhelik, így azok beépítésére sincsenek rossz hatással.
 
 A működésük tekintetében ismert:
 
Állandó szekvenciájú hordozókkal
Eseti felfűzésű hordozókkal
 
A pályarendszerek többnyire fix kiépítésű pályák, a hajtásuk általában:
 
Pályarendszerbe integrált áramforrással hajtott hordozóval
Pályarendszerbe integrált vonszolólánc függesztett hordozóval
Pályarendszer áramforrás nélkül, saját áramforrással hajtott hordozóval
 
Irányváltó szállítópálya elemek (ívek, 90°-os váltók, kitolók, kisorolók)
 
A szállítópályák igen fontos részei az irányváltó, beavatkozó elemek. Az irányváltás nagysága, iránya, a termék későbbi orientációja, a váltási sebesség nagymértékben befolyásolja a kialakításukat. Az irányváltás módszerének felsorolása hosszas, a gyártók folyamatosan igyekeznek új fejlesztéseket eszközölni. Az újdonságok leginkább a változó, növekvő termelési igényeknek tudható be, valamint a versenyképesség növelésének, kiugrásnak a piaci standardok közül.
 
Szortírozó, komissiózó rendszerek
 
A szortírozó rendszerek az intralogisztikai folyamatok megkülönböztetett fontosságú helyen létrehozott részei. A kézi komissiózási műveletek automatizált folyamatba épített elemei, amelyek működési elvüket tekintve számtalan megoldásban (kiszedőrobotok, leosztópályák) megtalálhatók. Működésük legtöbbször rendkívül összetett, sokszor a gyártási, raktári folyamatok dinamikájának megfelelően változó terhelhetőségű komplex egységek. A szortírozási megoldások minden esetben az időszerűen felmerült megoldandó folyamatok függvényében kerülnek kialakításra. A szortírozás, komissiózás automatizálása egy nagyon átfogó témakör, melyben könnyű mélyen elveszni. Amennyiben a megrendelői szándék megfogalmazódott, az elvárásokat kell pontosan meghatározni, amelyekből a leginkább megfelelő módszer kidolgozható. Az eszközök, rendszerek kiválasztása, a raktári automatákhoz hasonlóan gondos tervezést, alapos folyamatfelmérést igényelnek.
 
 

Ajánlatkérés >>